Dat Instagram ook echt een community is ontdek ik steeds meer. Ik leer regelmatig nieuwe mensen kennen waarmee ik dan in gesprek raak met ontzettend fascinerende verhalen. Zo ook Dorith, die ik vooral via haar Instagram account leerde kennen als kunstenares. Vandaag deelt zij haar droomverhaal. 

Ik ben Dorith en werk sinds een paar jaar als voice-over. Een heerlijk beroep waarin ik veel van mijzelf kwijt kan. Professionaliteit en hard werken gecombineerd met creativiteit en gevoel. Het leukste vak ter wereld! Om hiervan mijn beroep te maken heb ik risico’s genomen. Ik had geen ervaring en ben begonnen met veel investeren. Zowel tijd als geld. Workshops, apparatuur en uren en uren per week thuis oefenen, mezelf verbeteren en naar anderen luisteren. En dan echt beginnen, dat is spannend. Ik ben er volledig voor gegaan, niet parttime naast een andere baan maar alles ingezet op dit succes. Ik heb zoveel geleerd: omgaan met afwijzing en kritiek, maar er ook echt naar kunnen luisteren om beter te worden. En ook durven varen op mijn eigen keuzes en gevoel. Ik wil in dit vak nog veel verder komen. Toffe grote opdrachten op mijn naam, de stem van een mooi merk zijn, een van de herkenbare stemmen van Nederland worden. Ik doe de benodigde arbeid en heb daarmee het vertrouwen dat ik hier uiteindelijk ook ga komen.

Schilderen alsof je leven ervan af hangt

Maar er is nog een droom. Mijn hele leven ben ik creatief geweest. Als kleuter zat ik al in mijn vaders atelier te schilderen. Tot mijn tiener jaren tekende ik veel. Maar nadat bleek dat ik me op een open-dag helemaal niet thuis voelde op de Kunstacademie, trok ik de conclusie dat wat ik dacht dat mijn bestemming was niet waar bleek te zijn. En ik stopte met schilderen. Die pauze heeft 20 jaar geduurd. In mijn hoofd ben ik blijven schilderen maar ik durfde niet meer te beginnen. Tot ik tijd had om alleen op reis te gaan en ik me afvroeg wat het was dat ik nu echt graag wilde doen. Schilderen! En dus ben ik naar Florence gegaan om 2 weken les te krijgen op een academie. Sindsdien schilder ik alsof mijn leven ervan af hangt. Na terugkomst ben ik gelijk op les gegaan bij een portretschilder en thuis heb ik een atelier ingericht. Het is een zoektocht geweest naar mijn point of view, maar ik heb inmiddels mijn eigen thema’s en stijl gevonden.

Mensen raken mij

Onder de Naam Facing Dorith schilder ik gezichten. Omdat mensen mij diep raken. Met wie ze zijn, hun doen en zeker ook hun laten. Maar ook hun woorden fascineren mij mateloos. Mensen zijn een enigma. Ontmoetingen kunnen tot nadenken leiden, tot nieuwe inzichten brengen, maar mij ook in verwarring brengen. Deze wirwar aan gevoelens die mensen bij mij oproepen vertaal ik naar het doek.

Het gaat mij om schoonheid en emotie. Waarbij met schoonheid allesbehalve perfectie wordt bedoeld, maar juist karakter, sfeer, oorspronkelijkheid.

Intuïtief schilderen

Ik schilder intuïtief, wat maakt dat ik grof en snel de verf opzet. Vaak dik, maar soms laat ik juist ook schrale plekken zitten. Maar doorgaans gebruik ik veel verf, zodat de kleuren er afspatten en de gezichten rijk aanvoelen. Het betreffende portret ontstaat gedurende het proces. Ik werk niet met schetsen of voorstudies en de tekening maak ik gelijk met verf uit de losse pols op doek. Ook het kleurenschema ontstaat al doende, er is geen vooropgezet plan. Het hele proces gaat me om het vangen van dat bepaalde gevoel, het neerzetten van die typische sfeer, het raken aan die ene emotie.

Derde expositie in minder dan een jaar tijd

Ik heb momenteel mijn derde expositie en dat in nog geen jaar tijd! Dit jaar ga ik een maand naar een academie in Barcelona om verschillende technieken te leren en daar te exposeren.

Maar ik ben er nog niet. Ik wil graag dat mijn werk door veel mensen gezien en gewaardeerd wordt. Uiteindelijk hoop ik een goed verkopend kunstenaar te worden. Het zou een droom zijn die uitkomt als ik kan leven van de dingen die ik maak. Dat mijn visie op de wereld, op mensen, anderen zo raakt dat ze mijn werk bij zich willen hebben.

Onwijs bedankt voor het delen van jouw droom Dorith. De combinatie stemacteur en kunstenares heb ik nog niet vaak gehoord, gaaf dat je je verhaal met ons wilde delen en heel veel succes gewenst! Wil je Dorith ook volgen? Neem dan een kijkje op haar website als stemacteur, haar website als kunstenares of op haar Instagram.

Heb jij een vergeten passie?

Wanneer jij ook je droom en je reis wil delen, kun je jouw verhaal mailen naar info@mooierleven.com o.v.v. Dromenvangers. Ik kijk er naar uit!