Moederschap

Kinderen en televisie

De televisie heeft een magische uitwerking op kinderen van alle leeftijden. Kleine baby’s worden aangetrokken door het licht en geluid, dreumesen kijken graag naar vrolijke kleurtjes en peuters kunnen wel 10 keer dezelfde aflevering kijken en er nog steeds van genieten. Mijn oudste dochter lacht zelfs vaak het hardst om afleveringen van Peppa Pig die ze al minimaal 2098 keer heeft gezien. Berichten over dat televisie kijken slecht is voor de ontwikkeling van kinderen lees ik altijd met een erg dubbel gevoel, want naar mijn mening wordt er ook wel erg veel overdreven gereageerd op kinderen die televisie kijken. 

peppa

Natuurlijk is alleen televisie kijken niet echt stimulerend voor kleine kinderhersenen, dus mijn kroost hangt echt niet hele dagen op de bank. We spelen veel samen, knutselen en we lezen heel veel boekjes. Maar we kijken ook graag even samen televisie. Dat is voor mama lekker even een rustig moment om een kopje koffie te drinken en voor de kleintjes ook even ontspanning. Ook heb ik het gevoel dat Sophie er wel degelijk ook nieuwe dingen van leert. Vooral veel woordjes, na sommige afleveringen van kinderprogramma’s hoor ik opeens heel veel nieuwe woorden en ook regelmatig bedenkt ze er nieuwe spelletjes door.

Dus wanneer er gezegd wordt dat kinderen die veel televisie kijken, geen eigen fantasie ontwikkelen betwijfel ik dit toch echt. Er zullen vast kinderen zijn bij wie dit niet meer gebeurd, maar álle kinderen?

Waar ik me dan wel iets bij voor kan stellen is dat reclames minder goed zijn voor kinderen. Voornamelijk reclame waar snoep in gepromoot wordt of gehypet speelgoed. Omdat wij geen televisie abonnement meer hebben en alleen nog Netflix kijken of via de NPO app op de televisie een programma terugkijken, zien wij nooit meer reclames. Mijn dochter vraagt in de supermarkt ook niet om snoep en heeft geen idee wat de laatste “trends” zijn op speelgoed gebied.

Natuurlijk geloof ik wel dat overmatig veel televisie kijken niet bevorderlijk is, maar dat is het ook niet voor volwassenen. Als ik een dag alleen op de bank heb gehangen en verder helemaal niks heb gedaan, voel ik me ook lamlendig. Een goede afwisseling tussen televisie en veel persoonlijke aandacht is in mijn optiek perfect!

Kijken jouw kinderen veel televisie?

logo

Volg mijn blog gemakkelijk met Bloglovin

Advertenties

12 gedachten over “Kinderen en televisie

 1. Vroeger keken ze natuurlijk tekenfilms. Maar we probeerden het wel met mate te doen. Ze zeggen dat veel drukke tekenfilms met veel overspringende beelden, mogelijk adhd veroorzaakt op en tevens mogelijk epileptische aanvallen kan veroorzaken. Ik leerde dit in mijn studie Toegepaste Psychologie. Maar als je het met mate doet, valt het denk ik best mee.

  Liked by 1 persoon

 2. Hmm het valt op zich wel mee. Ik zet de mannen ’s ochtends op de bank met hun ontbijtje en de tv. Ik zie daar geen kwaad in… tuurlijk moet het niet zo zijn dat je kind de hele dag voor de tv hangt, maar zolang het beperkt blijft kan het volgens mij echt geen kwaad!

  Liked by 1 persoon

 3. Heerlijk vinden ze het als ze aan het eind van een drukke dag even kunnen ‘chillen’ voor de tv.
  Ik ben wel heel waaks met wat ze kijken maar ik geloof ook niet dat ze er per definitie slechter van worden. Daar ben je als ouder ook zelf bij toch?

  Liked by 1 persoon

  1. Ja dat is zo!! Bij mij moet er echt bewust gekozen worden en ze kent de afstandsbediening nog niet goed genoeg om het zelf te doen. Wel was ik laatst verbaasd over de serie “groentensprookjes” wat een verkapt religieus programma is 😂

   Liked by 1 persoon

 4. Mijn kinderen kijken ook TV. Ik was altijd heel stellig hierin, minimaal een uurtje per dag, je herkent het misschien wel. Nu vind ik het eigenlijk helemaal niet storend meer. Mijn oudste heeft zoveel geleerd van TV! Bumba eerst, later Peppa Pig (super leerzaam), Mickey Mouse (enorm leerzaam ook) en nu Paw Patrol. Klinkt gek maar hij wordt er echt rustig van. En ik heb ook even rust. Win-win dus. Ik denk dat het gevaar schuilt in het soort TV dat ze kijken. Leeftijden is wel iets waar je op moet letten bijvoorbeeld. Wij keken laatst een Disneyfilm en die bleek toch anders binnen te komen bij onze peuter dan we dachten. het was gewoon nog niet geschikt voor hem.

  Liked by 1 persoon

  1. Dat denk ik nou ook Roelina! Mijn oudste heeft ook al veel geleerd van tv en we zorgen er altijd voor dat ze iets ziet wat voor haar leeftijd geschikt is. Gelukkig kiest ze ook nog zelf de goede dingen uit, dan hoeven we daar niet om te ruziën 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s